Litt om Marte
Kjenshaug Marte f ca1845.

Marte født på 1840 tallet (kirkebøker mangler for dette tiåret) måtte tidlig lære seg til å arbeide. Faren drev med flaggstangproduksjon hjemme på gården Kjenshaugmyra, som han eide. Barna måtte tidlig være med å hjelpe til i produksjonen. Marte,som var liten og lett, ble en kløpper til å klatre opp i de lange slanke trærne på Kjenshaugmyra, for å sjekke om de var høye nok. Men på slutten av 1850 tallet falt bunnen ut av flaggstang markedet pga storstilt import av bambus flaggstenger fra Kina. Men kinesere som på forhånd hadde drevet industrispionasje på flaggstang produsenter i Torpa, hadde med seg den kjente fotografen Ko Dak Kam Ra. Han tok det eneste kjente bildet av Kjenshaug Marte. Hun var spesielt pen i yngre dager og ble Miss Torpa i 1859. Broren Anders var den late i familien. Han ville bare dubbe og sove samt fiske. Dette førte til oppnavnet Andersdubben. Men Marte var ikke født bak ei låvedør og satte i gang produksjon av moltekart vin, hvilket ble en stor internasjonal suksess. Før hun utvandret til Amerika overlot Marte oppskriften på vinen til sine nærmeste, derfor har man lykkes i å gjenskape den i dag. Her er oppskriften: 40 liter vann fra Løken, 10kg sukker, 1kg gjær,4 moltekarter. Dette settes nedgravd i ei maurtubbe i 14 dager, før den drikkes opp.

Kjenshaug Marte. Bilde tatt ca 1858 av Ko Dak Kam Ra
Nye opplysninger om Marte
  Nyere undersøkelser har avdekket at Kjenshaug Marte ikke var så uskyldsren som før antatt. Det viser seg at det finnes sterke muntelige tradisjoner i Vest- Torpa den dag i dag. Disse går ut på at det var vanlig at barn ble skremt med at hvis de gikk opp på Kjenshaugmyra, så ville Kjenshaug Marte komme og ta de. Dette minner veldig om Martes søster Guri, som tok navnet Brynns Guri da hun flyttet ned i Lundåsen. Brynns Guri var den som tok barn som gikk i nærheten av en brynn. Dette tyder på at søstrene led av en familiesvakhet med kidnapping av barn. Hva mer av hemmeligheter disse mørkets søstre måtte ha hatt, har tiden dratt glemslens slør over.  Skulle det dukke opp nye opplysninger kommer vi tilbake med disse.
SISTE NYTT
 Generaldirektørens siste opplysninger om Kjenshaug Martes etterkommere er publisert i gjesteboka.  I tillegg til dette viser nye opplysninger fra arkivene til Riksarkivet for Norske Myrbeboere at Kjenshaugmarte hadde et barn fra før. I tillegg til stor armstyrke fikk denne gutten mørk hudfarge og kolosal lungekapasitet etter å ha ligget i et myr hull i fjorten dager etter et forsøk på å få fatt i de siste moltekartene helt på egenhånd. Etter utvandringen til USA ble også dene Armstrong gutten godt kjent, fordi han blåste i alt.  Hvem det var?  Joda gutten var Louis Armstrong, som ble kjent fordi han var så god til å blåse på hønn.
Nye opplysninger om Marte
Fra Valdreslaget i California, USA, har vi mottatt nye opplysninger om Kjenshaug Marte og hennes etterkommere "Strandguttene". Marte vokste opp på stranden til fiskevannet Gjørma på Vallersåsa. Der bodde hun sammen med moren Isadora Michelle Fisiblåse. Men annenhver uke var hun hos faren på Kjenshaugmyra. Hele barndommen gikk med på stranda mens de sang familiesangen Katten Fis Bak Ovn, som nærmest var kjennetegnet på Fisiblåse slekta. Etter en tragisk julemiddag, med gammel- veldig gammel- råkåfisk (kun Marte overlevde), flyttet hun til Kjenshaugmyra . Aldri fikk hun familiesangen Katten Fis Bak Ovn, ut av hodet. Slik ble det også etter emigrasjonen til Sambands-Statene. Alle nye generasjoner ble opplært i familiesangen, selv om det snart kun var refrenget som hadde den norske teksten. Kjenshaug Martes barnebarn, Dakota Kalle, lærte opp trillingene Brian, Carl og Dennis i sangen. Disse brødrene fikk med seg noen fler og dannet bandet Strandguttene.
 Første spillejobben de hadde, var mens de var på besøk i gamlelandet, da de fikk lov til å spille på koprativ festen på Skogtun, Vest-Torpa i 1961. Selv om kun refrenget var på norsk ble dette en superhit over natten.
 Utrolig nok ble dette filmet, og denne nyresturerte filmen har vi gleden av å vise. Klikk deg inn på:  Katten Fis Bak Ovn

| Svar

Nyeste kommentarer

03.07 | 16:21

Hei

09.03 | 14:24

Kommentar'n om trykk ska havne ei linje lenger ned.

08.03 | 19:41

...mange stæinn...

08.03 | 19:40

Je gå inn i stuggua.
Men jeg sitt inni stuggun.
Huse stå på tør grunn.
Men inni husi æ're råtå i taki.
Dæ va hårdasjli mange stinn i husom førriværn.